De waarheid over biologisch afbreekbare rietjes

“Dit product is biologisch afbreekbaar.” We zien het steeds meer op verpakkingen staan. Maar wat betekent biologisch afbreekbaar eigenlijk? En hoe duurzaam is zo’n product? Wij brengen graag de waarheid over biologisch afbreekbare rietjes aan het licht. Want niet alles is zo duurzaam als het lijkt...

Wat is biologisch afbreekbaar?

Biologisch afbreekbaar betekent dat een product onder invloed van zonlicht, vocht of bacteriën afbreekt. Het product vergaat als het ware en dat levert minder afval op. Maar hé, dat plastic probleem, dat lossen we dus heel simpel op met biologisch afbreekbaar plastic? Helaas, was het maar zo makkelijk. Niet alle producten zijn zo goed afbreekbaar als wordt beweerd. Belangrijke factoren om te bepalen of een biologisch afbreekbaar product ook echt duurzaam is, zijn de afbraakmogelijkheid en de afbraaktijd.

Biologisch Afbreekbare Rietjes Biorix

Rietjes afbraakmogelijkheid en afbraaktijd

De afbraaktijd van een normaal plastic rietje is 200 jaar. Maar helemaal afgebroken wordt echt plastic nooit. Na 200 jaar is het plastic afgebroken tot hele kleine deeltjes, die voor altijd ons milieu blijven vervuilen. Wist je dat de afbraaktijd van een bio-plastic rietje, zoals PLA, net zo lang kan zijn? In dit opzicht is zo’n rietje dus niet duurzamer dan een normaal plastic rietje.

Ook de afbraakmogelijkheid laat te wensen over. Omdat het biologisch afbreekbaar plastic een andere samenstelling heeft dan gewoon plastic mag het rietje niet bij het plastic afval belanden. Dit heeft namelijk een negatief effect op de recycling. Ook bij het groenafval zorgen de meeste biologisch afbreekbare plastics voor problemen. Pas na twaalf weken op hoge temperaturen in een industriële composteringsfaciliteit breken de biologisch afbreekbare plastics af. Maar het groenafval in Nederland bevindt zich slechts één tot twee weken in een composteringsmachine, waardoor er onafgebroken stukken plastic overblijven en in het milieu terecht kunnen komen.

Biologisch Afbreekbare Rietjes Riet

Soorten bio-rietjes

Sipster let bij de selectie van biologisch afbreekbare rietjes scherp op de afbraakmogelijkheden en afbraaktijd van een product. We willen het negatieve effect op het milieu namelijk zo klein mogelijk houden. Gelukkig bestaan er ook biologisch afbreekbare rietjes die wél duurzaam én snel afbreekbaar zijn. Biorix® rietjes en rieten rietjes bijvoorbeeld. En laten wij die nu net hebben!

Biorix rietjes

De rietjes van Biorix® worden geproduceerd in België en zijn ontwikkeld om snel te kunnen composteren. De rietjes worden gemaakt op basis van natuurlijke materialen, namelijk suikerbieten. Lekker lokaal én lekker duurzaam! Op het gebied van afbraakmogelijkheid en afbraaktijd scoren deze rietjes ook hoog. Dit product is OK Compost Home gecertificeerd. Je mag de rietjes na gebruik dus bij het groenafval of op je eigen composthoop gooien. Daar veranderen de rietjes binnen 3-6 maanden tot compost waarmee je de planten in je tuin kunt verblijden! Binnen no-time terug naar de aarde dus! Kortom: Biorix® rietjes kun je gemakkelijk én snel composteren, zijn 100% afbreekbaar en blijven sterk in al jouw drankjes.

Koop jouw Biorix® rietjes hier.

Rieten rietjes

De rieten rietjes, de ‘Straw straws’, (klinkt leuk, toch?) kunnen in de natuur in een razendsnel tempo afbreken. Ze zijn gemaakt van een 100% natuurlijk materiaal; de rietjes groeien zelfs in de natuur! Bij het oogsten van graan voor voedsel, wordt het overige riet handmatig gesneden en schoongemaakt en wordt het omgezet in drinkrietjes. Natuurlijker kan haast niet. Deze rieten rietjes mogen na gebruik gewoon bij het groenafval worden gegooid, waar ze binnen no-time afbreken. De rieten rietjes zijn 100% natuurlijk en composteerbaar en staan ook erg gezellig in een sapje of cocktail!

Koop jouw rieten rietjes hier.

Rietjes recyclen of hergebruiken?

Naast de Biorix® rietjes en de rieten rietjes heeft Sipster nog veel meer duurzame rietjes in het assortiment. Zoals de papieren rietjes die je na gebruik bij het oud papier kunt gooien. Liever geen rietjes weggooien, maar gewoon meerdere keren gebruiken? Kan ook! De bamboe rietjes en de metalen rietjes van Sipster zijn vaatwasser-proof en kun je dus gemakkelijk hergebruiken.